Calculating holiday entitlement
How much holiday you get is normally set out in your contract of employment. The statutory minimum is 5.6 weeks, which can include bank and public holidays. Find out how to calculate your entitlement, including calculations for part-time work and other working patterns.
For a basic calculation of your leave allowance multiply the number of days you work a week by 5.6.
For example, if you work a five day week you would be entitled to 28 days' annual leave a year.
- 5 days x 5.6 weeks = 28 days
You may find it useful to use the statutory holiday entitlement calculator on the GOV.UK website. It allows you to calculate statutory holiday entitlement for full or part years based on the set days or hours you work.
If you're a part-time worker, you're still entitled to 5.6 x the number of days in your normal working week.
For example, if you work two days a week you would be entitled to 11.2 days' leave a year:
- 2 days x 5.6 weeks = 11.2 days
You should be treated no less favourably if you are a part-time worker than an equivalent full-timer. This means that if your employer gives extra days off to full-timers they may have to give extra time off to part-time workers as well.
If you are an agency worker, you are entitled to the statutory minimum leave entitlement. Your agency must allow you to take your paid holidays.
Casual or irregular working patterns
If you work casually or irregular hours it may well be easiest to calculate the holiday entitlement that accrues (accumulates) as hours are worked.
The holiday entitlement of 5.6 weeks is equivalent to 12.07 per cent of hours worked. The 12.07 per cent figure is 5.6 weeks' holiday, divided by 46.4 weeks (being 52 weeks - 5.6 weeks) multiplied by 100 = 12.07 per cent.
The 5.6 weeks have to be excluded from the calculation as you would not be present during the 5.6 weeks in order to accumulate annual leave.
So if you had worked 10 hours, you would be entitled to 72.6 minutes paid holiday:
- 12.07 per cent x 10 hours = 1.21 hours = 72.6 minutes
The holiday entitlement is just over seven minutes for each hour worked.
If you are a shift worker your leave is calculated by using an average of your shifts over a 12 week period.
For example, if you always work four 12-hour shifts, followed by four days off (the ‘continental’ shift pattern) then the average working week is three-and-a-half 12-hour shifts. You would be entitled to 19.6 shifts of 12 hours as annual leave a year:
- 5.6 weeks x 3.5 shifts = 19.6 12 hour shifts
For other shift patterns, it may be easiest to calculate according to the established pattern of repeat.
The guidance for term-time workers is currently under review.